Sommerferien står for døren - og for mange er den sikkert allerede startet. Jeg vil derfor gerne dele nogle tips til, hvordan du får de bedste billeder med hjem fra din ferie. Det kræver intet særligt foto-udstyr og handler mest om, hvordan du bedst fanger et godt motiv. Du kan derfor sagtens nøjes med din telefon. De fleste telefoner kan efterhånden tage rigtig gode billeder.


Jeg savner at rejse til udlandet, og det har derfor været med både minder og længsel, jeg har fundet nogle af mine gamle rejsebilleder frem fra gemmerne. Jeg glæder mig til vi kan færdes trygt og let på tværs af alle landegrænserne igen!

Lokalbefolkningen

Billeder af lokalbefolkningen kan være utrolig stemningsfulde. Jeg gør selv meget brug af at tage billeder af de lokale i deres eget miljø, når jeg er ude at rejse. Husk at spørge om lov først - de fleste bliver dog glade og beærede over at blive fotograferet.

I Borneos hjerte har man tidligere brugt vægte i ørene, for at forlænge øreflipperne som ansåes som værende smukt. Der er kun få kvinder tilbage med lange ører, da mange af de ældre kvinder har fået deres ører reducere kirurgisk, men der findes stadig nogle få som holder fast i traditionen.

Bilmekanikker på Cuba.

Cuba

Cuba

Tre drenge i Oman venter på at deres fædre og bedstefædre er færdige med det lokale dyre markede. Der bliver handlet med både kameler, køer og geder.

På Samoa er palmeblade hyppigt brugt til madrasser i deres "huse", og kurve til at bære madvarer og nyhøstede frugter/grøntsager.

Tre Cubanere deler en flaske rom i eftermiddagsvarmen, efter en lang arbejdsdag. Også her er skabt lidt forgrund(muren), som der fortælles lidt om under arkitektur.

Arkitektur

Når du tager billeder af arkitektur, kan det være en god idé at lave en forgrund - dvs. lade noget komme lidt ind foran den bygning, du gerne vil fotografere. Det kan fx være lidt af en gren på et træ, en port eller græs. På den måde kommer der mere perspektiv og liv i billedet.

På Mandø står denne fine mølle. Klitterner her, er en perfekt forgrund, som både skaber dybde i billedet, men også fortæller lidt om landskabet hvor møllen står.

Kirken på Samoa, hvor en del af de lokale børn og unge er på vej til påskegudstjeneste. Det var ikke muligt at få en forgrund, men i stedet bringe højden på kirken med.

Morgenys - mit yndlingstip!

Mange af os forbinder måske ferie med at sove længe, men jeg vil anbefale, at du mindst én dag i løbet af ferien sætter vækkeuret og står tidligt op. Morgenlyset er nemlig utrolig smukt på billeder, og som bonus får du gaderne næsten for dig selv! Tænk både på store vidder (gader, bygninger) og små detaljer, nedefra og oppefra. Når vinkler og perspektiv ændres, kan det gøre en kæmpe forskel.

Husk også at tænk på afstanden - tæt på / langt fra, de små detaljer er fine at fange, og kan være dejligt at have, når der måske skal laves fotobog fra turen.

Forgrunden kan skabes med næsten alt - her en kaktus og en husmur.

Hvis du har et kamera med indstillingsmuligheder, kan du ved at sætte blænden på et højt tal, f.eks. f/9 eller f/11 få den fine stjerneeffekt frem.

'Leading lines', hvis der er linier I billedet, er det gode at bringe i spil. Her slutter "linien" (potterækken) nede i hjørnet og fortsætter op af gaden, og leder øjet mod lyset.

Morgenlys i små gader på Cypern. Det kan give lidt ekstra liv og fortælling til billedet, ved at inddrage dyr og mennesker.

Hver morgen kommer en lille gruppe katte til de fine døre her, og bliver fodret af de lokale kvinder i samme omgang som gaderne og baggården bliver skyllet.

Solnedgang

Mit sidste rejsebillede-tip handler om en rigtig klassiker - nemlig solnedgangen! En solnedgang kan være utrolig smuk, og den vil vi selvfølgelig gerne forevige. Når du tager billeder af solnedgangen, så undgå gerne at tage billeder direkte af solen. Find i stedet et andet motiv at fotografere, så selve solnedgangen ikke bliver det primære - fx en bygning eller et palmeblad. Aftenlyset er flot i sig selv, og solnedgangen vil stadig komme med på billedet.

Rigtig god ferie til jer alle!

Follow me on Instagram
@nannabbaekdahl